Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Jonge Nederlanders bereid meer te betalen voor huis

Jonge Nederlanders bereid meer te betalen voor huis

Twintig procent van de Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar is bereid om te overbieden op een huis, zelfs als ze geen extra lening kunnen krijgen. Dit blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur Viisi onder ruim 1000 Nederlanders. Twee op de vijf ondervraagden bieden niet op huizen, omdat ze verwachten overboden te worden.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er twee trends zijn; consumenten zijn die bereid zijn om te overbieden en consumenten die helemaal niet durven te bieden. Volgens de hypotheekadviseur is dit een gevaarlijke ontwikkeling, omdat het de kansen op een huizenbubbel vergroot.

Onder de vraagprijs

Ruim 42 procent van de ondervraagden verwacht dat de huizenprijzen zullen dalen en kopen daarom nog geen huis. Verder is niet voor iedereen overbieden nodig. 35 procent geeft aan dat ze hun huis onder de vraagprijs gekocht hebben, bij gezinnen met jonge kinderen is dit 46 procent.

Voorkeur voor stad

Steden zijn volgens het onderzoek nog steeds in trek. Bijna een kwart van de ondervraagden woont liever in een kleiner huis voor hetzelfde budget, dan dat ze in een groter huis in een dorp wonen. Starters wonen het liefste in de stad omdat het dicht bij werk, vrienden en uitgaansgelegenheden is.

Bron: Viisi