Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Juweliers in de fout met keurmerken goud en zilver

16-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
102 keer bekeken
  •  
gouden sieraden 930x520
Eén op de zeven juweliers, goud- en zilversmeden is in de afgelopen twee jaar op de vingers getikt door de inspectie, onder meer omdat ze sieraden verkochten zonder de vereiste keurmerken. Dat blijkt uit gegevens die de onderzoeksredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken.
Geen keurmerk
Inspecteurs troffen de afgelopen twee jaar honderden sieraden zonder keurmerk aan bij meer dan 160 winkels en webshops. In een aantal gevallen werden sieraden in beslag genomen. "Juist door het keurteken zijn aankopen controleerbaar voor de consument", zegt de Federatie Goud en Zilver de brancheorganisatie van juweliers en edelsmeden.
Duidelijk gescheiden
In de Waarborgwet staat omschreven hoe verkopers van goud, zilver en platina te werk moeten gaan. Zo moet echt goud duidelijk gescheiden van op goud lijkende voorwerpen gepresenteerd worden. Net als zilver en platina. Daarnaast mag je een ring pas van goud noemen als meer dan de helft van de ring uit puur goud bestaat (14 karaat).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!