Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet grijpt niet in op maaltijdbezorgmarkt

16-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
930x520_pizzadoos
Het kabinet past de regelgeving over de maaltijdbezorgmarkt niet aan. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken heeft onderzoek laten verrichten naar afspraken tussen restaurants en bezorgplatforms zoals Thuisbezorgd.nl Deze verstoren de markt niet, is de conclusie.

Clausule

Door het wetenschappelijk instituut SEO Economisch Onderzoek is met name de zogenoemde "smalle pariteitsclausule" onderzocht. Deze bepaalt dat restaurants geen lagere prijzen voor bezorgmaaltijden op hun eigen site mogen zetten dan de prijzen die op de grote platforms (zoals Thuisbezorgd) staan.

'Beperkt onderdeel'

De clausule is slechts een beperkt onderdeel van de afspraken die Thuisbezorgd en andere platforms met restaurants maken. Daarom ziet SEO Economisch Onderzoek geen reden om het kabinet aan te sporen maatregelen te nemen. De consument heeft nog voldoende keuze, stelt het SEO.
De staatssecretaris liet de afspraken tussen platforms en ondernemers onderzoeken nadat de Tweede Kamer haar daartoe had opgeroepen. Vooral de linkse oppositiepartijen PvdA en SP wilden duidelijkheid over het effect van de clausule.

'Markt in de gaten houden'

Staatssecretaris Keijzer volgt wel het advies op om de markt "goed in de gaten te houden", omdat de macht van Thuisbezorgd.nl toeneemt. Terwijl de omzet van dat bedrijf groeit zijn concurrenten als Foodora en Hungry.nl inmiddels gestopt. Inmiddels heeft Thuisbezorgd, naar eigen zeggen, een marktaandeel van circa 90 procent wat betreft het maaltijden laten bezorgen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!