Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Kabinet maakt kans op Big Brother Award

Kabinet maakt kans op Big Brother Award

Het kabinet is genomineerd voor een Big Brother Award, de prijs van organisatie Bits of Freedom voor de grootste privacyschender van Nederland. De nominatie is te danken aan de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de 'aftapwet' genoemd. Oud-minister Plasterk had de award in 2015 al gekregen vanwege zijn plannen voor een afluisterwet.

Andere genomineerden

De twee andere genomineerden zijn GGZ Nederland, dat volgens Bits of Freedom persoonsgegevens van patiënten wil doorgeven aan een vergelijker, en CDA-leider Sybrand Buma, die wil dat de aftapwet er hoe dan ook komt, ongeacht de uitslag van het referendum daarover.

Stemmen voor award

Mensen kunnen tot 10 december stemmen. De 'winnaar' wordt op 11 december bekendgemaakt in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Edith Schipper was vorige winnaar

De Big Brother Award ging vorig jaar naar toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij wilde zorgverzekeraars meer toegang geven tot medische gegevens van klanten. Daarnaast was er een prijs voor de gemeente Rotterdam, die op basis van politiegegevens besluit waar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners een huis mogen huren. ANP