Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet wil extra vaccinatieronde voor kinderen tegen meningokokken

17-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vaccinatie 930x520
Het kabinet wil volgend jaar 650.000 kinderen extra inenten tegen de bacterie meningokokken. Dat is volgens staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) nodig omdat steeds meer mensen een infectie oplopen van meningokokken type W, die kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.

Besmettingen neemt toe

De extra vaccinatieronde is bedoeld voor kinderen geboren tussen 2001 en mei 2004. Het kabinet besloot in september vorig jaar al kinderen die veertien jaar worden de vaccinatie aan te bieden. Ook veertien maanden oude baby's komen hiervoor in aanmerking. Deze laatste groep wordt nu alleen nog ingeënt tegen type C van de ziekte.
Het aantal besmettingen met meningokokken type W neemt snel toe. Vorig jaar werd deze besmetting nog gemiddeld zes keer per maand geconstateerd, maar dat is dit jaar al opgelopen naar gemiddeld tien keer per maand. De staatssecretaris hoopt dat eind volgend jaar alle kinderen die dan veertien tot en met achttien jaar zijn te hebben ingeënt. 

Baby's en ouderen kwetsbaar

De meningokokkenbacterie huist bij veel mensen in de neus- of keel zonder daar last te veroorzaken. Maar als de ziekteverwekker in het bloed terechtkomt, dreigen gevaarlijke aandoeningen. Vooral baby's, tieners en ouderen zijn kwetsbaar. Sinds oktober 2015 zijn er zeker 28 patiënten gestorven aan meningokokken type W, meldde het RIVM eind mei.
,,De kans om geïnfecteerd te raken met meningokokken type W is ondanks de groei heel erg klein, maar om erger te voorkomen moeten we ingrijpen", aldus Blokhuis.

Vaccinatie Rotavirus in Rijksvaccinatieprogramma

Hij heeft verder besloten dat baby's die lichamelijk extra kwetsbaar zijn (bijvoorbeeld omdat ze te vroeg geboren zijn of een aangeboren afwijking hebben) vanaf volgend jaar tegen het zeer besmettelijke rotavirus worden ingeënt. Het vaccin wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Blokhuis gaat na twee jaar op basis van een evaluatie bekijken of het aan alle kinderen zal worden aangeboden.
Het virus kan een ontsteking aan maag of darmen veroorzaken. Dat kan leiden tot koorts, braken en diarree. Elk jaar moeten 2500 tot 4700 kinderen met uitdrogingsverschijnselen behandeld worden in het ziekenhuis. Er sterven jaarlijks vijf tot zeven kinderen aan een rotavirusinfectie. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!