Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Kabinet wil extra veiligheidsmaatregelen 5G-aanbieders

Kabinet wil extra veiligheidsmaatregelen 5G-aanbieders

Minister Fred Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) vinden dat telecomaanbieders die een gooi doen naar frequenties om het 5G-netwerk in Nederland te gebruiken verplicht moeten worden om extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo willen ze voorkomen dat het netwerk voor bijvoorbeeld spionage gebruikt kan worden.

Eind dit jaar wil het kabinet de frequenties veilen, zodat telecombedrijven het nieuwe mobiele netwerk 5G kunnen aanbieden. De Tweede Kamer en de Europese Unie maken zich zorgen over de veiligheidsrisico’s die zijn verbonden aan het uitrollen van het netwerk. Daarom heeft het kabinet laten onderzoeken hoe het zich kan behoeden voor problemen met de veiligheid van het netwerk.

Angst voor veiligheidsproblemen

De angst voor veiligheidsproblemen bij de aanleg van het 5G-netwerk komt vooral door de positie van de Chinese telecomgigant Huawei. Het bedrijf is een van de gegadigden voor het 5G-netwerk, maar de angst heerst dat Huawei op deze manier makkelijk kan spioneren voor de Chinese overheid. ANP