Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kabinet wil rijbewijs 75-plussers met jaar verlengen

19-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rijden930x520
Het kabinet onderzoekt of het rijbewijs van 75-plussers die door de aanhoudende problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zonder rijbewijs zitten, met maximaal een jaar kan worden verlengd. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.
Veel ouderen zitten door de lange wachttijden bij het CBR langdurig zonder rijbewijs, terwijl ze vaak afhankelijk zijn van hun auto. De Kamer dringt al langer aan op een oplossing voor deze groep. De verwachting was dat er eind dit jaar een eind zou komen aan de wachttijden, maar nu is al duidelijk dat dat niet gaat lukken. 

Minister grijpt in

Van Nieuwenhuizen grijpt in omdat risicogroepen ook steeds langer moeten wachten. Het gaat dan om mensen die zich na een operatie bij het CBR melden voor een herkeuring. Ook vreest de minister dat mensen door de wachttijden in de verleiding kunnen komen om te liegen over hun gezondheid. Hierdoor kan de verkeersveiligheid in gevaar komen, aldus de minister.
Kassa liet in december jl . zien hoe de wachttijden voor een gezondheidsverklaring bij het CBR waren opgelopen. Bellen met het CBR bleek een groot drama te zijn. [tekst loopt door onder video]

Jaar respijt

Door 75-plussers een jaar respijt te geven krijgt het CBR de ruimte om zich te richten op de meest risicovolle groepen en om achterstanden weg te werken. Ouderen die voor een jaar verlenging in aanmerking willen komen, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De verzekeraars zien volgens de minister geen bezwaren.
Invoering van de administratieve verlenging van het rijbewijs duurt zes tot negen maanden, maar Van Nieuwenhuizen wil "gezien de urgentie" bekijken of de maatregel daarop vooruitlopend al kan worden ingevoerd. Ze wil de duur van de maatregel zo beperkt mogelijk houden. Ze overlegt nog met Justitie en Veiligheid over de handhaving.

Gesprek over CBR

De Tweede Kamer praat woensdag met de minister over het CBR dat kampt met grote vertragingen, lange wachttijden en slechte bereikbaarheid. Ook heeft het te maken met een uit de hand gelopen ICT-project. De minister heeft het toezicht op het CBR daarom aangescherpt. ANP

Meer over:

rijbewijs, kabinet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!