Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Antwoorden op Kamervragen over hoge afhandelingskosten medicijnrollen

Antwoorden op Kamervragen over hoge afhandelingskosten medicijnrollen

Naar aanleiding van de uitzending van Kassa over de hoge afhandelingskosten van medicijnrollen zijn er Kamervragen gesteld door de Kamerleden Kerstens en Ploumen van de PvdA.

'Prijzen medicijnen lager dan kosten terhandstelling'

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) geeft aan dat de hoge afhandelingskosten van medicijnrollen vragen oproept. "De prijzen van veel generieke geneesmiddelen zijn dermate laag, dat de kosten van de terhandstelling soms hoger kunnen liggen."

'Hoge prijs te rechtvaardigen'

Op de vraag of de hoge prijs per 'baxterzakje' per medicijnsoort te rechtvaardigen is, zegt Bruins dat de kosten door apothekers gedeclareerd kunnen worden als zogenoemde 'weekterhandstelling'. "De weekterhandstelling is een door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) omschreven zorgprestatie, naast de 'gewone' terhandstelling."

Om deze zogenaamde zorgprestatie te kunnen declareren moeten apothekers, buiten de activiteiten uit de gewone terhandstelling, een aantal extra activiteiten uitvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om het voeren van een intakegesprek met de patiënt en het periodiek evalueren van het gebruik en de medische noodzaak van een weekdoseerverpakking. Kortom: er wordt betaald voor de door het apotheekteam verleende farmaceutische zorg.

Verder geeft de minister aan dat de kosten voor weekterhandstellingen kunnen verschillen per apotheek.

Alle gestelde kamervragen

Lees hier alle gestelde Kamervragen over de hoge afhandelingskosten van medicijnrollen.

Leestip: Kwetsbare patiënten betalen 5 keer meer apotheekkosten dan ‘gewone’ patiënten

Bekijk hieronder het fragment uit de uitzending.