Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kans op pensioenkortingen weer toegenomen

02-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pensioen geld 930x520
De kans op pensioenkortingen neemt verder toe. Oorzaak is de wankele financiële positie van pensioenfondsen. Begin vorige maand dook de gemiddelde dekkingsgraad voor het eerst in ruim twee jaar onder de 100 procent en daar staat die begin september nog steeds.

Van 102 naar 98 procent

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen zakte in augustus van 102 naar 98 procent. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre de fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. In de maand daarop zakte de 'pensioenthermometer' van advies- en onderzoeksbureau Aon aanvankelijk nog verder, maar eindigde uiteindelijk onveranderd op 98 procent.

Lage rente en klappen op de beurs

Volgens Aon zijn kortingen aan het einde van 2019 en 2020 niet van de baan. Sterker nog, met zowel een dalende rente als klappen op de beurzen worden kortingen steeds realistischer.
Grote pensioenfondsen als ABP, PFZW, PME en PMT waarschuwden onlangs dat er mogelijk kortingen aankomen. Kortingen moesten juist voorkomen worden met het pensioenakkoord van afgelopen juni. Daarin maakten het kabinet, de werkgevers en vakbonden afspraken die de druk voor de pensioenfondsen wat moesten verlichten. Dat bleek vooralsnog niet voldoende. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!