Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Kapotte mobieltjes: Genoeg goud voor 15.000 trouwringen

Kapotte mobieltjes: Genoeg goud voor 15.000 trouwringen

Er liggen nog steeds drie miljoen kapotte mobieltjes te verstoffen in Nederlandse lades en nachtkastjes. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van brancheorganisatie UNETO-VNI en voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Van al het goud in die mobieltjes zou je 15.000 trouwringen kunnen maken. Reparatie van je kapotte mobieltje is beter voor het milieu en minder duur dan mensen denken.  

Recyclen
Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK, is eerder gehouden in 2015 en is nu herhaald. “Het is jammer dat er nog steeds zo veel mobieltjes in lades liggen te verstoffen. Je kunt je mobiel beter laten repareren, in plaats van hem op te bergen in het nachtkastje.”, zegt Mariken Stolk van Milieu Centraal. “Uit het onderzoek blijkt dat 12 procent van de mensen hun kapotte telefoon bij het gewone huisvuil gooit. Daar hoort ‘ie zeker niet thuis. In je telefoon zitten behalve goud, nog veel meer waardevolle grondstoffen die we grotendeels kunnen recyclen. Dus lever je telefoon in bij de milieustraat of een ander inzamelpunt.”

Reparatie betaalbaar
6 op de 10 mensen laat een kapot mobieltje niet repareren. Veel mensen denken dat reparatie te duur zou zijn. Maar driekwart van de mensen die reparatie te duur vindt, vraagt geen kostenindicatie op. Zij weten dus niet precies wat de reparatie zal kosten. De mensen die hun telefoon wel lieten repareren, betaalden hier gemiddeld 54 euro voor. Bron: Milieucentraal