Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kijken op slimme meter bespaart energie

17-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
energiemeter_02.jpg
Consumenten die een slimme energiemeter hebben om het verbruik bij te houden, betalen uiteindelijk een lagere energierekening. Gebruikers zouden ruim 6 procent besparen als ze actief hun verbruik volgen. Dat komt neer op meer dan 120 euro per jaar.
Onderzoek
Tot die conclusie komt netbeheerder Stedin na een onderzoek onder 147 huishoudens in de Rotterdamse wijk IJsselmonde, waarvan de resultaten dinsdag naar buiten werden gebracht. Het onderzoek duurde 9 maanden en werd uitgevoerd onder huishoudens met lagere inkomens die niet eerder het energieverbruik intensief onder de loep namen.
Besparing
Onderverdeeld in het gas- en elektriciteitsverbruik was de besparing van de actieve groep die regelmatig op de display keek ruim 9 procent en voor elektriciteit 8 procent. ,,Gebruikers die niet op de display keken, hebben zeer beperkt energie en dus woonlasten bespaard'', aldus Stedin.
Lang en intensief gemonitord
Volgens de netbeheerder zijn niet eerder in Nederland zoveel huishoudens met een lager inkomen, hun slimme meters en displays zo lang en intensief gemonitord als tijdens het onderzoek. In 2020 wil het Rijk dat minstens 80 procent van de Nederlandse huishoudens een digitale, op afstand uitleesbare energiemeter in huis heeft.
Meters plaatsen
Stedin gaat daarom de komende 7 jaar in totaal 4 miljoen slimme huismeters plaatsen op 2 miljoen adressen. Het gaat om gas- en elektriciteitsmeters. De plaatsing begint op 37.000 adressen in de hele Hoeksche Waard. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!