Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kind krijgt te veel schadelijke 3-MCPD binnen

04-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_kind
Vooral peuters en kinderen lopen kans om te veel van de mogelijk ziekmakende stof 3-MCPD binnen te krijgen door de consumptie van margarine, sauzen en bakkerswaren. Dat blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 
Tijdens de productie en verhitting van plantaardige oliën en vetten, en dan vooral van palmolie, ontstaat de schadelijke stof 3-MCPD. Bekend is dat stof schadelijk kan zijn voor de nieren, aldus het RIVM. In proefdierstudies kwam 3-MCPD als mogelijk kankerverwekkend naar voren.
Het RIVM heeft nu voor het eerst vergeleken hoeveel van deze stof mensen via voedsel binnenkrijgen met de gestelde gezondheidslimiet. Het instituut wijst er wel op dat er nog geen harde conclusies getrokken kunnen worden vanwege de beperkt beschikbare gegevens.
Volgens de onderzoekers krijgt gemiddeld 18 procent van de jonge kinderen van twee tot en met zes jaar te veel van de giftige stof binnen. ANP/Kassa/ RIVM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!