Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Kinderen tussen 4 en 8 eten 31 kilo suiker per jaar

Kinderen tussen 4 en 8 eten 31 kilo suiker per jaar

Suiker blijft een veel gegeten goed. Ook kinderen tussen de 4 en 8 jaar krijgen het in een hoge mate binnen. Zij zitten op dit moment al de geadviseerde maximumhoeveelheid suiker voor het hele jaar. Ook kinderen in andere leeftijdsgroepen zitten al bijna op hun 'suikermaxdag', meldt RTL Nieuws.

Voedselwaakhond Foodwatch riep de suikermaxdag in het leven. Deze dag zorgt voor het inzichtelijk maken van de hoeveelheid suiker die we met z'n allen eten. Relatief eten kinderen tussen de 4 en 8 jaar het meeste suiker. Hierdoor zitten zij ook het vroegst aan het geadviseerde maximum. Het blijkt uit cijfers van het RIVM dat zij gemiddeld ruim 31 kilo suiker per jaar eten.

Overschrijden maximumhoeveelheid

Iets oudere kinderen, tussen de 9 en 13 jaar, gaan gemiddeld op 26 juli over de maximumhoeveelheid heen. Alleen ouderen tussen de 71 en 79 komen niet aan het geadviseerde maximum suiker.

Richtlijnen suikermaxdag

Foodwatch houdt voor het bepalen van de suikermaxdag de richtlijnen aan van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze adviseert om maximaal tien procent van je dagelijkse energie uit vrije suiker te halen. Bij voorkeur ligt dit percentage op niet meer dan vijf procent.

Deze richtlijn heeft de organisatie naast cijfers van het RIVM gelegd. Deze cijfers tonen aan dat gemiddeld 19 procent van de dagelijkse energie-inname van kinderen tussen de 4 en 8 jaar uit suikers bestaat. Dat is bijna twee keer zoveel als de aangeraden hoeveelheid. 

Bron: RTL Nieuws