Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klacht over 'zogenaamde plantaardige boter'

20-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
NVWA 930x520
Een Dier Een Vriend heeft bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan de bel getrokken over producten die volgens de dierenbeschermingsorganisatie misleidend zijn voor consumenten. Het gaat om vier soorten boter en een soort kaas, waarop staat dat ze plantaardig zijn, maar waarin volgens Een Dier Een Vriend wel degelijk melkproducten zitten.

Melkbestanddelen

Volgens Een Dier Een Vriend gaat het om vier 'plantaardige boters': Zeeuws Meisje, Planta, Bertolli's en Solo. Deze zouden allen melkbestanddelen bevatten. Dit zou ook gelden voor de kaas Trenta, die als plantaardig zou worden verkocht door kaashandel Dekaaswinkel.nl. Volgens de klager worden consumenten, onder wie mensen met voedsel-intolerantie, moedwillig misleid. Er zou sprake zijn van opzet omdat steeds meer mensen plantaardig en diervriendelijk willen consumeren. De NVWA liet donderdag weten de klacht nog niet te hebben gezien, maar dat in principe alle meldingen in behandeling worden genomen.

'Plantaardig wettelijk toegestaan'

Een woordvoerster van Unilever ontkent dat er sprake is van misleiding. Volgens de voedingsmiddelenproducent is de aanduiding 'plantaardig' wettelijk toegestaan als een product plantaardige oliën en vetten bevat en geen gelatine. Dat is het geval bij de genoemde merken margarine (,,dus geen boter"). Dat het product melkbestanddelen bevat, wordt op de verpakking vermeld als verplichte allergenenwaarschuwing.
De klachten van Een Dier Een Vriend zijn naar eigen zeggen mede ingegeven door een recente actie van de NVWA aan het adres van De Vegetarische Slager, een producent van vleesvervangers. De producent werd begin deze maand opgedragen om productbenamingen zoals kipstuckjes en visvrije tonyn te wijzigen, omdat deze misleidend zouden zijn. Maar later werd dat verzoek weer ingetrokken.
Volgens Een Dier Een Vriend viel de NVWA de Vegetarische Slager aan op basis van ,,gebakken lucht" en was er sprake van een ,,misplaatste reprimande". ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!