Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Klager krijgt gelijk in woekerpoliszaak ASR

02-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
geld_briefjes 930x520
Verzekeraar ASR moet de te hoge kosten van een woekerpolis aan een klant terugbetalen. Dat heeft het gerechtshof Den Bosch dinsdag bepaald.
'Kosten oneerlijk en onredelijk'
Het gaat in de zaak om de zogeheten eerste kosten, poliskosten en een deel van de ingehouden fondskosten van een Falcon Levensplan. Het hof heeft een aantal voorwaarden op grond waarvan ASR deze kosten inhield als oneerlijk en onredelijk bezwarend aangemerkt. Van het betreffende financiële product zijn er in Nederland circa 220.000 verkocht.
Claimorganisatie ConsumentenClaim reageert verheugd. ,,Na jaren procederen, is dit een geweldig resultaat voor onze cliënten. Deze uitspraak zou weleens het langverwachte kantelpunt in de woekerpolisaffaire kunnen betekenen'', zo stelt directeur Stef Smit.
Eerder vonnis vernietigd
In 2012 stelde de rechtbank de verzekeringsklant uit deze zaak nog in het ongelijk. Dat vonnis heeft het hof nu vernietigd. Volgens Smit ging het hier specifiek om een relatief kleine polis, waarbij ongeveer 45 euro per maand werd ingelegd. Toch rekent hij erop dat ASR voor de betreffende beleggingsverzekering, die in 1997 is afgesloten, ruim 3500 euro aan kosten zal moeten vergoeden.
De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars. Maar dat proces gaat erg traag en er lopen verschillende juridische procedures door elkaar heen.
ASR bestudeert uitspraak
ASR wil nog niet inhoudelijk op de uitspraak reageren. ,,Het gaat hier om een individuele uitspraak over één specifiek product met specifieke voorwaarden. ASR bestudeert deze om te bepalen of we cassatie gaan instellen. Het is daarom prematuur om uitspraken te doen over aantallen polissen en bedragen'', aldus de verzekeraar. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!