Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Klimaatakkoord jaagt huishoudens op kosten'

'Klimaatakkoord jaagt huishoudens op kosten'

Het ontwerpklimaatakkoord, zoals dat nu voorligt, brengt meer kosten voor huishoudens met zich mee dan waar het kabinet vanuit gaat, meldt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).

Het instituut berekende de plannen door en keek daarbij in het bijzonder naar de ontwikkeling van de energierekening, de kosten van elektrische rijden en de uitwerking van het gasbeleid van de Nederlandse overheid.

Sprake van extra kosten

Het EIB geeft aan dat het beeld dat wordt geschetst voor CO2-reductie in de gebouwde omgeving te positief is, althans volgens het gunstigste scenario. Zo rekent het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op dalende kosten bij bouw- en installatieactiviteiten door slim aanbesteden en innovaties. Volgens het EIB zal juist sprake zijn van extra kosten, onder meer door loonstijgingen en toenemende eisen rond veiligheid en gezondheid.

Subsidiebudgetten voor verduurzaming te beperkt

Verder wijst het EIB er op dat subsidiebudgetten voor verduurzaming van woningen te beperkt zijn. Kopers van nieuwbouwwoningen zullen volgens het EIB gemiddeld 15.000 euro duurder uit zijn vanwege aangescherpte normen. Ze zien daar maandelijks maar een besparing van zo'n 20 euro van terug op hun energierekening.

Veel onzekerheden

De ontwikkeling van elektrisch rijden gaat gepaard met de nodige onzekerheden, aldus het EIB. Het scenario van het PBL, waarbij de kosten van batterijen en laadpalen zeer sterk dalen terwijl benzineprijzen sterk zullen stijgen, is volgens het instituut kwetsbaar. Zeker omdat elektrische auto's nu nog relatief duur zijn en de groei van het wagenpark mogelijk minder snel stijgt dan voorzien.

Verlies aan gasbaten

Verder wijst het EIB op het verlies aan gasbaten voor Nederland op het moment dat de gaskraan langzaamaan wordt dichtgedraaid. Aan de andere kant lopen kosten voor aanpassingen om van het gas af te komen hard op. Al met al is een realistischere kijk gewenst, meent het EIB. Verder mist het instituut de "internationale dimensie", omdat het gaat om een mondiaal vraagstuk. ANP