Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Klimaatprotesten in Amsterdam, Groningen en Maastricht

Klimaatprotesten in Amsterdam, Groningen en Maastricht

Er gaan aanstaande zaterdag in Amsterdam, Groningen en Maastricht weer demonstranten de straat op om op te roepen tot meer actie tegen klimaatverandering. Dit is een voorproefje voor de algehele staking die klimaatactivisten wereldwijd op 27 september willen gaan houden.

Protestbeweging Earth Strike is een van de drijvende krachten achter de wereldwijde algehele staking. De organisatie wil met de staking duidelijk maken dat "we de apathie tegenover klimaatverandering vanuit overheden en bedrijven niet langer pikken."

Vanaf 14:00 marcheren de betogers in Amsterdam van het Centraal Station naar het Museumplein. Onder meer vertegenwoordigers van Earth Strike en Greenpeace zullen hierbij spreken. In Groningen vertrekt op hetzelfde tijdstip een mars vanaf het stationsplein.

In Maastricht is een andere groep verantwoordelijk voor het iniatief, namelijk actiegroep Students4Climate. Deze groep vindt dat "het huidige systeem dat economische groei en consumentisme boven alles stelt, het probleem is." Afgelopen maart hield de organisatie ook al een klimaatmars. Ook deze vond toen plaats in de Limburgse hoofdstad. ANP