Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Gladde wegen en uitval vluchten verwacht door sneeuw op dinsdag

Gladde wegen en uitval vluchten verwacht door sneeuw op dinsdag

De verwachte sneeuwval op dinsdag leidt waarschijnlijk tot het uitvallen van vluchten naar, van of via Amsterdam, meldt KLM maandag. De luchtvaartmaatschappij raadt klanten aan om de status van hun vlucht de komende tijd goed in de gaten te houden. Dinsdag trekt een winterse neerslag van west naar oost over Nederland.

Mogelijk gladheid en extra drukke spits

De eerste neerslag wordt verwacht vanaf 08.00 uur in het zuidwesten en het westen van het land, zo meldt Weerplaza. Volgens Weeronline kan sneeuwval in de Randstad gladheid en extra drukte tijdens de ochtendspits veroorzaken. Er worden 546 strooiwagens en 350 sneeuwschuivers ingezet om de snelwegen continu sneeuwvrij te houden. Weggebruikers moeten rekening houden met een langere reistijd, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Minder treinen ingezet

Vanwege de voorspelde sneeuwval rijden er dinsdag minder treinen dan op een gewone werkdag. De Nederlandse Spoorwegen en ProRail hebben dat maandag laten weten. Op de meeste plekken rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Volgens een zegsman van de NS blijft 80 procent van de treinen rijden. Reizigers moeten rekening houden met drukte en een langere reistijd, meldt de NS.

NS smeert treinen in

Met het oog op de verwachte sneeuwval gaan de treinen bij de NS door de anti-icing-installatie. De treinen worden op zes locaties in Nederland aan de onderkant ingesmeerd met glycol, een antivries-middel. Zo wordt geprobeerd te voorkomen dat sneeuw en ijs aan de trein blijven plakken, tussen de rails vallen of de leidingen onder de trein beschadigen.

Schraapritten tegen ijs bovenleidingen

ProRail en NS hebben daarnaast op vijf belangrijke trajecten zogenaamde schraapritten uitgevoerd om ijsvorming op de bovenleidingen te beperken. Toch vielen maandagochtend enkele treinen stil. Door ijsvorming vermindert het contact tussen de bovenleiding en de trein, krijgt de trein geen stroom en kan die niet rijden. Na een herstart van het systeem konden de meeste treinstellen weer verder.

Als er in de nacht van dinsdag op woensdag weer kans op ijsvorming is, worden er opnieuw schraapritten gereden.

Code geel

Deze maandag kan het lokaal, vooral op bruggen en viaducten, glad zijn door rijp. In het noorden is er halverwege de ochtend een kleine kans op gladheid door ijzel, als gevolg van lichte regen. Het KNMI heeft voor heel het land code geel afgegeven. Ook de Verkeersinformatiedienst waarschuwt voor gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. ANP