Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Komende maand zo'n 200.000 tekenbeten

04-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
teek_07.jpg
In juli worden vermoedelijk zo'n 200.000 mensen in Nederland gebeten door een teek. Dat stellen het RIVM en de Universiteit van Wageningen op Natuurbericht.nl. Dat betekent ook dat mogelijk duizenden mensen de ziekte van Lyme oplopen.
Schatting
De onderzoekers maakten op basis van gegevens van voorgaande jaren een schatting van het aantal beten in de zomermaand juli, waarin veel mensen naar de natuur in gaan of in de tuin vertoeven. Zo'n 3 procent van alle mensen die door een teek worden gebeten, wordt daadwerkelijk ziek. Uit een enquête van de universiteit blijkt ook dat slechts de helft van alle mensen zich regelmatig controleert op teken na een buitenactiviteit.
Rode kring
Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen, de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Wie met de bacterie besmet raakt, ziet een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen. De besmetting is te behandelen met antibiotica maar blijft vaak lang onopgemerkt. De ziekte van Lyme kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen en kan zonder behandeling uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!