Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Koopkracht neemt toe ondanks duurdere energie'

05-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
portemonnee-930x520
Het hoge groeitempo van de Nederlandse economie is voorbij. Ondanks de lagere groei blijft de werkloosheid laag, stijgt de koopkracht en blijven de overheidsfinanciën op orde, zo blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB).
Ondanks de hogere energieprijzen, sinds 1 januari van dit jaar, verwacht het CPB dat de meeste huishoudens er in 2019 op vooruit gaan.

Meer koopkracht voor 96 procent huishoudens

De lastenverhoging op gas en stroom werkt volgens het CBP door in prijzen. Het inflatiecijfer kwam januari uit op 2,2 procent, wat in lijn is met de huidige CPB-raming van 2,3 procent voor 2019. De raming dat 96 procent van alle huishoudens er in 2019 in koopkracht op vooruit gaan, is gebaseerd op dit laatste cijfer (2,3 procent inflatie).

Groeitempo economie voorbij

Het hoge groeitempo van de Nederlandse economie is nu echt voorbij. Dit jaar en in 2020 groeit het bruto binnenlands product (bbp) met 1,5 procent, zo blijkt uit een nieuwe raming van het Centraal Planbureau (CPB).
De afgelopen jaren lag de groei steevast boven de 2 procent. De vertraging van de groei heeft volgens het CPB te maken met toegenomen internationale onzekerheden, zoals het handelsbeleid van de Verenigde Staten, de brexit en de staat van de Chinese economie.
Bronnen: CPB / ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!