Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Koopwoning voor modaal inkomen vrijwel onvindbaar

Koopwoning voor modaal inkomen vrijwel onvindbaar

Huizenkopers met een modaal inkomen kunnen bijna geen woningen meer vinden. Het aanbod van betaalbare woningen is zeer klein. Voor met name alleenstaanden met een modaal inkomen is het aantal betaalbare woningen bijzonder klein: slechts 6 procent van het complete huizenaanbod.

Dat blijkt een analyse die hypotheekadiveur De Hypotheker heeft uitgevoerd, met behulp van het aanbod op huizensite Funda. Het bruto modale jaarinkomen in 2019 is vastgesteld op 36.000 euro. Daarmee kun je in 2019 een hypotheek krijgen van 163.000 euro. In Nederland zit 6 procent van het woningaanbod op of onder deze vraagprijs.

Groot verschil Randstad en noordelijke provincies

De meeste kans op een woning maakt 'Jan Modaal' in de provincie Groningen, waar 24 procent van het woningaanbod nog betaalbaar is. Ook in Friesland (16 procent) en Drenthe (14 procent) staan nog betaalbare woningen te koop. In Noord-Holland (3 procent), Zuid-Holland (5 procent) en Utrecht (1 procent) is bijna geen voet meer tussen de deur te krijgen als modale single starter.

Voor een modaal inkomen voor tweeverdieners is De Hypotheker in het onderzoek uitgegaan van 60.000 euro samen. Hiermee is het mogelijk een hypotheek te krijgen van zo'n 285.000 euro. In veel provincies en gemeenten komen zij in aanmerking voor meer dan de helft van de te koop staande woningen.

'Bijbouwen is nodig'

Door de stijgende huizenprijzen en het schaarse aanbod zijn er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar voor de grote groep middeninkomens. Algemeen directeur Michel van den Akker van De Hypotheker noemt deze ontwikkeling 'zorgwekkend', omdat de doorstroming op de huizenmarkt stagneert. Het is volgens Van den Akker cruciaal dat er extra betaalbare woningen bijgebouwd worden. Ook zou het helpen als de doorstroming onder senioren meer wordt gestimuleerd.