Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

KVK schrapt nummers zzp'ers online-adressenbestand

KVK schrapt nummers zzp'ers online-adressenbestand

De Kamer van Koophandel (KvK) gaat telefoonnummers van zzp'ers en andere eenmanszaken weglaten uit zijn online-adressenbestand. Op die manier worden de ondernemers niet meer lastig gevallen met verkooptelefoontjes. Bijna 80 procent van hen geeft aan geregeld te worden gebeld door mensen die een aanbieding willen doen.

Ondernemers worden het meest benaderd via de telefoon (78%), gevolgd door email (57%) en adres (17%). Telefonische benadering geeft de grootste overlast. 40% van de ondernemers heeft te maken met telefoontjes die men als zeer hinderlijk ervaart.

Online adressenbestand

Een online adressenbestand is een bestand met alle adressen van bedrijven. Er kan geselecteerd worden op bijvoorbeeld een bepaalde regio of branche. Dit is bedacht om de economie te stimuleren. De bestanden worden gekocht om bedrijven te kunnen benaderen.

Aanpassen zonder wetswijziging

Het handelsregister is openbaar en wettelijk mag de KvK geen aanvragen om informatie weigeren. Wie een uittreksel vraagt, krijgt dan ook alle gegevens, inclusief het telefoonnummer. Maar het online-adressenbestand kan de KvK aanpassen zonder dat er een wetswijziging nodig is. 

Bronnen: ANP/ Kamer van Koophandel

Zzp’er bang voor oplichting door openbaar handelsregister Kassa 20 mei 2017

Bekijk hier het item dat Kassa vorig jaar maakte over het openbaar handelsregister. De verplichte inschrijving bij de Kamer van Koophandel is veel zzpers echter een doorn in het oog. Want hun thuisadres en telefoonnummer zijn dan met een druk op een knop te vinden via het openbaar handelsregister. Met als gevolg verkopers aan de deur en telefoon. En dat is nog niet alles. Want het btw-nummer dat zzpers krijgen na hun inschrijving in het handelsregister bestaat uit hun bsn-nummer en dat kan leiden tot identiteitsfraude.