Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Kwart Nederlanders naar huisarts voor maag-, darm- of leverproblemen

06-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dokter huisarts 930x520
Bijna een op de vier Nederlanders had in 2017 problemen met maag, darmen of lever. Dat waren ruim 3,7 miljoen mensen. Dat heeft het RIVM berekend, in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting. De stichting start een nieuwe bewustwordingscampagne.
In 2017 overleden 15.000 mensen met een maag-, darm- of leveraandoening als onderliggende oorzaak. Dat was 10 procent van de totale sterfte dat jaar. Twee jaar eerder, in 2015, bedroegen de zorguitgaven voor deze aandoeningen en ziekten bijna 3,3 miljard euro. De problemen variëren van redelijk onschuldig (infectie) tot zeer ernstig, zoals chronische ontstekingsziektes en kanker. Vorig jaar kwamen er 24.000 nieuwe gevallen van kanker bij.

'Spijsverteringsstelsel serieus nemen'

Volgens de Maag Lever Darm Stichting onderstrepen de cijfers dat ,,we als maatschappij het spijsverteringsstelsel serieus moeten nemen". Het grootste deel (bijna 13.000) overleed in 2017 aan kanker in het spijsverteringsstelsel. Meestal gaat het dan om darmkanker.

Campagne

Het RIVM berekende ook de verwachting voor 2030. In dat jaar zijn nog eens 10 procent meer mensen bekend bij de huisarts met spijsverteringsproblemen. Dat komt vooral door vergrijzing.
De stichting begint deze week een langlopende campagne om mensen meer bewust te maken van het belang van een gezonde spijsvertering. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!