Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Kwart Nederlanders waardeert alternatieve geneeswijzen evenveel als reguliere

Kwart Nederlanders waardeert alternatieve geneeswijzen evenveel als reguliere

Bijna een kwart van de Nederlanders hecht evenveel waarde aan alternatieve geneeswijzen als reguliere behandelmethoden. Vrouwen waarderen alternatieve geneeswijzen meer dan mannen en bezoeken ook vaker een alternatieve genezer. 38 procent vindt dat alternatieve geneeswijzen moet worden opgenomen in het basispakket. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Osteopaten, chiropractors en acupuncturisten zijn de meest bezochte alternatieve genezers. Uit het onderzoek van CBS komt naar voren dat minder hoogopgeleiden waarde hechten aan alternatieve geneesmethoden, maar hier wel vaker gebruik van maken dan laagopgeleiden. Dit heeft vermoedelijk te maken met de kosten van de methoden. Tegenwoordig kunnen consumenten wel een aanvullende verzekering afsluiten om de kosten te dekken.

Beoordeling

Alternatieve genezers worden over het algemeen goed beoordeeld. De gemiddelde bezoeker van een alternatieve genezer is tevreden met het resultaat en geeft zijn of haar behandelaar gemiddeld een 7,9. De hoge kosten en het gebrek aan resultaten worden als de grootste nadelen genoemd.

Diploma's

Alternatieve geneeswijzen zijn niet wetenschappelijk bewezen. Behandelaars hebben meestal geen diploma als arts en zijn vaak geschoold met een particuliere beroepsopleiding. De meerderheid van de ondervraagden vindt dat alternatieve genezers een diploma op zak moeten hebben. 41 procent is voorstander van een specifiek artsendiploma en 43 procent is voorstander van een diploma voor alternatief genezer. 10 procent geeft aan een diploma niet belangrijk te vinden.

Bron: NRC/CBS