Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Al 10 jaar dezelfde zorgverzekeraar? Dan betaal je waarschijnlijk te veel'

17-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
930x520_ziekenhuis kopie 2
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onderzoek uitgevoerd naar consumentenkeuzes op de zorgverzekeringsmarkt. Uit het onderzoek blijkt dat consumenten zich niet genoeg verdiepen in hun zorgverzekering. Consumenten die al 10 jaar dezelfde zorgverzekering hebben betalen waarschijnlijk meer premie dan nodig is.
Lage premie
Uit het onderzoek bleek dat een lagere premie de belangrijkste reden is om over te stappen voor consumenten. Echter wordt zorgdekking steeds belangrijker gevonden. Toch blijkt dat slechts 8% van de deelnemers dit jaar is overgestapt van zorgverzekeraar. De ACM en NZa kijken vooral naar dingen die het consumenten moeilijk maken om te kiezen en over te stappen van zorgverzekeraar.  Beperkte vergelijkbaarheid en de complexiteit van zorgverzekeraars zijn vooral ontmoedigende factoren om over te stappen.
Weinig overstappers
Zo'n 20% oriënteerde zich dit jaar wel op overstappen, maar heeft het daar ook bij gelaten. Een derde van deze groep heeft enkel de bestaande verzekering aangevuld of gewijzigd. Het grootste deel van de deelnemers heeft zich helemaal niet verdiept in een eventuele overstap. Dat is vrijwel hetzelfde aantal als voorgaande jaren: consumenten geven aan tevreden te zijn met hun zorgverzekeraar. 
Te veel betalen
De ACM geeft aan dat de kans groot is dat als je je al 10 jaar niet hebt verdiept in je eigen zorgverzekering en alternatieven je waarschijnlijk niet meer een goed passende verzekering hebt. Consumenten betalen dan waarschijnlijk meer dan ze nodig hebben omdat in de tussentijd veel veranderingen in het zorglandschap hebben plaatsgevonden. Bron: ACM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!