Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Lagere boete voor te laat opzeggen studentenkaart, misbruik wel zwaarder bestraft

21-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
OV-Chipkaart
Afgestudeerden die vergeten de OV-studentenkaart op te zeggen, krijgen vanaf 2019 een lagere boete dan voorheen.   De boete wordt verlaagt van 97 naar 75 euro voor de eerste twee halve maanden. Ex-studenten die bewust met hun verlopen ov-studentenabonnement blijven reizen, kunnen daarentegen wel een hogere boete verwachten. In maart bleek uit onderzoek van Kassa dat studenten de afgelopen drie jaar liefst 140 miljoen moesten ophoesten, omdat ze te laat hun studentenkaart hadden stopgezet.

Terugdringen boetes

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) wil daarmee het aantal boetes fors terugdringen, laat ze de Tweede Kamer weten. Afgestudeerde studenten krijgen ook langer de tijd om het door de overheid betaalde abonnement voor vrij reizen stop te zetten. Terwijl studenten nu vijf dagen de tijd krijgen om hun studentenkaart op te zeggen, zal de tijdsduur worden verhoogd naar tien dagen.

Automatisch stopzetten studentenkaart

Het ministerie van onderwijs onderzocht ook of het automatisch stoppen van vrij reizen technisch mogelijk is. Dit blijkt volgens het ministerie niet mogelijk, omdat de kosten zouden neerkomen op 100 miljoen, wat Van Engelshoven te duur vindt. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!