Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Laptopverbod kost passagiers ruim 1 miljard'

17-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
laptop_koffie_980x520
Een verbod op laptops in de handbagage op vluchten tussen Europa en de Verenigde Staten kan luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers meer dan 1 miljard dollar gaan kosten. Dat heeft topman Alexandre de Juniac van de internationale branchevereniging IATA woensdag gezegd in een gesprek met Bloomberg Television.
Ruimbagage
Nu al moeten laptops en andere elektronische gadgets groter dan een smartphone in de ruimbagage worden opgeborgen op vluchten tussen de VS en sommige landen in het Midden-Oosten. Terroristen zouden plannen hebben om in dergelijke apparaten explosieven aan boord te smokkelen.
Koffer inchecken verplicht
Door het laptopverbod moeten reizigers verplicht een koffer inchecken om een laptop mee te kunnen nemen. Daar moet inmiddels bij nagenoeg elke luchtvaartmaatschappij voor worden bijbetaald. Voor zakenreizigers geldt bovendien dat zij op langere vluchten onderweg niet kunnen doorwerken.
Barrière
Uitbreiding van het verbod naar de EU zou volgens De Juniac niet alleen veel geld kosten, maar ook een barrière opwerpen voor zakelijk verkeer tussen Europa en de VS. De IATA-directeur is er niet van overtuigd dat de ernst van de dreiging de ingrijpende maatregel rechtvaardigt. Hij wil graag meer informatie van de Amerikanen.
De Juniac ziet meer heil in andere veiligheidsmaatregelen, zoals intensievere controles van handbagage, ook met behulp van scanapparatuur om explosieven op te sporen. Hij roept de VS en de EU, die woensdag op hoog niveau overleg voeren over de kwestie, op om hoe dan ook de luchtvaartmaatschappijen nauw te betrekken bij eventuele maatregelen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!