Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Lidl weert 'kankerverwekkende' verpakkingen

17-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
212 keer bekeken
  •  
lidl-930x520
Lidl gaat als eerste supermarkt in Nederland strenge limieten stellen voor de vervuiling van hun voedingsmiddelen met gevaarlijke minerale oliën in verpakkingen. Ook Jumbo heeft eisen hierover opgenomen in haar inkoopvoorwaarden, al gaan die minder ver. Dat maakte voedselwaakhond Foodwatch woensdag bekend.
Orgaanschade
In verpakkingen kunnen de minerale oliën moah en mosh (afkortingen van koolwaterstoffen) zitten. Die zouden tot kanker en orgaanschade kunnen leiden.  De vervuiling komt meestal door de oliën in de oude drukinkt van gerecyclede kartonnen verpakkingen. Lidl stelt strenge eisen, waaronder het maximumgehalte mosh terug te dringen tot twee milligram per kilogram. Jumbo doet dit ook, maar gaat minder ver de Lidl.
Acties
Albert Heijn en Aldi lieten weten nog geen beleid te hebben om minerale oliën structureel uit hun producten te weren. ,,Dat is erg teleurstellend. De achterblijvers kunnen de komende tijd acties verwachten'', zegt Sjoerd van de Wouw, campagneleider bij Foodwatch. Albert Heijn liet wel weten bezig te zijn met een beleid.
Alledaagse voeding
Uit onderzoek van de voedselwaakhond bleek eerder al dat een groot deel van de alledaagse voeding in Nederland - zoals rijst, pasta, cornflakes en hagelslag - vervuild is met de betreffende stoffen. Bijna de helft van de onderzochte producten bleek verontreinigd met moah en 92 procent met mosh.
Verantwoordelijkheid
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) uitte eerder al haar zorgen over de vervuiling van voedsel met de oliën. Foodwatch roept Albert Heijn en Aldi op hun verantwoordelijkheid nu snel te nemen. ,,Stoffen als moah waarvan Schippers erkent dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, hoor je als Albert Heijn en Aldi toch niet in je producten te willen hebben'', aldus Van de Wouw. 
Bron: ANP/Foodwatch

Meer over:

olie, jumbo, #kanker, lidl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!