Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

LTO daagt NVWA voor de rechter

14-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
NVWA 930x520
Land- en tuinbouworganisatie LTO daagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter wegens nalatigheid in de crisis rond de met fipronil besmette eieren eerder dit jaar. Hierdoor hebben pluimveehouders nodeloos veel schade geleden, aldus LTO woensdag.

LTO gebruikte fipronil

LTO verwijt de NVWA vorig jaar november niet voldoende actie te hebben ondernomen toen er al concrete meldingen binnenkwamen over grootschalig gebruik van het verboden middel fipronil door het bedrijf ChickFriend. De schade voor de boeren wordt geraamd op 50 miljoen euro.

Gebruik fipronil na november 2016

Juist na november 2016 zijn nog veel kippenstallen door ChickFriend behandeld met het giftige bestrijdingsmiddel, terwijl de pluimveehouders niet wisten dat het om fipronil ging. Hoewel de NVWA op de hoogte was van het gebruik fipronil is de sector hierover niet ingelicht. ,,Dat is echt onbegrijpelijk en niet uit te leggen'', stelt Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO. ,,Dit kan niet en moet anders. We moeten voorkomen dat de NVWA zo kan handelen in vergelijkbare situaties waar desastreuze gevolgen voor individuele ondernemers en het imago van een product en een totale sector aan gekoppeld zijn.''

Advies van NVWA

Het advies van de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de NVWA in het tv-programma Nieuwsuur op 1 augustus om voorlopig geen eieren meer te eten, heeft de schade nog eens extra vergroot, aldus LTO. Volgens de organisatie was zijn raad ,,compleet uit verhouding''. Hubers: ,,Deze paniek, onrust, onduidelijkheid en schade aan de totale sector had niet mogen gebeuren.'' ANP

Meer over:

nvwa, lto
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!