Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Luchtvaartmaatschappijen bang voor woekerverkoop vliegtickets

21-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
vliegveld vliegtuig 930x520
Er zijn plannen om de doorverkoop van vliegtickets vrij te geven. Hierdoor vrezen luchtvaartmaatschappijen dat handelaren veel tickets gaan inkopen om deze voor hoge bedragen door te verkopen.
Open markt voor vliegtickets
Bijna alle producten die je koopt zijn door te verkopen, behalve vliegtickets. Als de vliegreis dan toch ‘niet uitkomt’, kan de naam op het ticket gewijzigd worden. De luchtvaartmaatschappij mag dan alleen de servicekosten in rekening brengen.
Het Amsterdamse initiatief TradeYourTrip strijdt sinds dit jaar voor een open markt voor het doorverkopen van vliegtickets. Volgens de startup worden vliegtickets vaak met grote verliezen doorverkocht. Minister Kamp van Economische Zaken heeft aangegeven goed naar de plannen te gaan kijken.
Woekerverkoop
Luchtvaartmaatschappijen zien geen goede punten aan het idee. Zij zijn bang dat het grote gevolgen gaat hebben voor de consument. Harm Kreulen, directeur KLM Nederland, is bang dat de prijzen van de doorverkochte vliegtickets vele malen hoger gaan liggen.
‘Een oplossing voor een probleem dat niet bestaat’
Mark van der Wal van TradeYourTrip is het niet eens met het tegenargument van Kreulen. Zijn platform is naar eigen zeggen opgericht om consumenten te helpen en niet om handelaren vrij spel te geven.
Volgens Kreulen is het een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Het plan zou juridisch en organisatorisch niet te organiseren zijn. De luchtvaartmaatschappijen kunnen geen verkoopprijzen voorschrijven aan anderen en daardoor kan er geen toezicht op de markt zijn.
Bron: AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!