Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Maas vaker te vies voor drinkwater

12-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
water 930 520
rinkwaterbedrijven kunnen steeds beperkter het water uit de Maas gebruiken omdat de rivier te zwaar vervuild is. In 2016 was de Maas op meer dan honderd dagen te vies om drinkwater van te maken. Die ontwikkeling baart de verenigde rivierdrinkwaterbedrijven Riwa grote zorgen.

Steeds nieuwe stoffen aangetroffen

In het dinsdag verschenen jaarrapport constateert Riwa dat er steeds weer nieuwe stoffen opduiken in het water waar nog geen normen voor zijn vastgelegd. Riwa noemt onder meer GenX dat door Chemcours werd geloosd.
Bij het vaststellen van lozingsvergunningen wordt de drinkwaterfunctie van het ontvangende oppervlaktewater nogal eens uit het oog verloren", zegt directeur Gerard Stroomberg van Riwa-Rijn.
Met de Rijn gaat wel beter. In 2016 waren er zes dagen dat er geen water gebruikt kon worden uit deze rivier. Overigens is de afgelopen decennia de kwaliteit van het rivierwater in algemene zin wel verbeterd. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!