Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Markt vleesvervangers goed voor 140 miljard'

22-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vleesvervanger 930x520
De markt voor vleesvervangers is in potentie goed voor 140 miljard dollar. Volgens kenners van de Britse bank Barclays kan de omzet van onder meer bonenburgers, vegaschnitzels en andere vlees-alternatieven dat bedrag binnen tien jaar aantikken, zo schrijft zakenkrant Financial Times. Vleesvervangers zouden daarmee dan goed zijn voor 10 procent van de totale vleesmarkt.
Volgens Barclays zal de vleesconsumptie de komende jaren stijgen, vooral doordat mensen in opkomende markten meer te besteden hebben. Vleesvervangers zullen evenwel aan marktaandeel winnen. Momenteel vertegenwoordigen vega-varianten nog geen procent van de vleesmarkt.

Minder vleeseters

Dat steeds meer mensen bewust minder of juist geen vlees meer eten, hangt samen met de hoge uitstoot van broeikasgassen bij de productie van vlees en de zorgen om het dierenwelzijn. Ook is er de associatie tussen vlees en gezondheid, die consumenten voorzichtig maakt.

'Muziek in vleedvervangers'

Dat er muziek zit in vleesvervangers zien ook verschillende grote voedingsmiddelen- en vleesbedrijven als Nestlé, Tyson Foods en Maple Foods, die meer en meer in de sector vleesvervangers stappen. Verder zijn volgens Barclays restaurants en fastfoodketens in potentie grote verkopers van vleesalternatieven.
Barclays wijst er verder op dat niet alle vleesvervangers zo gezond zijn als wordt beweerd. Om qua smaak en structuur in de buurt te komen van vlees worden aan veel vega-producten de nodige smaakversterkers of hulpstoffen toegevoegd.

Marktontwikkelingen

De bank wijst in zijn berekeningen ook op de recente marktontwikkelingen van andere nieuwe producten zoals 'plantaardige zuivel' en craft bier. Zo is 'plantaardige zuivel' inmiddels goed voor 13 procent van de zuivelmarkt, aldus Barclays. Craft bier, ambachtelijk bier dat veelal door kleine lokale brouwerijen wordt gebrouwen, heeft volgens de bank in relatief korte tijd zo'n 12 procent van de biermarkt veroverd. ANP

Meer over:

vleesvervangers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!