Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Maximale boete voor Volkswagen vanwege sjoemeldiesels

Maximale boete voor Volkswagen vanwege sjoemeldiesels

Volkswagen moet een boete van 450.000 euro betalen voor oneerlijke handelspraktijken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legde die maximale boete op aan de Duitse automaker vanwege misleiding van consumenten. VW stelde dat zijn dieselmotoren milieuvriendelijk waren, maar in werkelijkheid manipuleerde het bedrijf de resultaten van emissietests door middel van verboden software.

‘Consument jarenlang misleid’

De ACM was vorig jaar door de Consumentenbond gevraagd Volkswagen te onderzoeken. Daaruit kwam naar voren dat VW consumenten van 2009 tot en met 2015 misleidde. Kopers van de betreffende diesels van VW, Audi, Skoda en Seat hadden mogelijk een andere keuze gemaakt als ze wel alle informatie hadden gehad.

Maar één boete

Naast misleiding heeft VW ook in strijd gehandeld met de eisen van professionele toewijding. Ook loog het bedrijf dat zijn auto's voldeden aan de toelatingseisen voor de Europese markt. De ACM kan echter maar één boete opleggen omdat alle overtredingen terug te voeren zijn op het gebruik van manipulatiesoftware.

Praten over compensatieregeling

Een (koop)overeenkomst die tot stand is gekomen als gevolg van een oneerlijke handelspraktijk is wettelijk vernietigbaar, aldus de Consumentenbond. In dit geval kunnen consumenten eisen dat de verkoper hun auto terugneemt en het aankoopbedrag terugbetaalt. Combée: "In de praktijk zal het voor individuele consumenten lastig zijn om dat af te dwingen. Maar met deze uitspraak van de ACM willen wij Volkswagen weer aan tafel krijgen om te praten over een brede compensatieregeling voor Europese consumenten."

Volgende stappen

De Consumentenbond beraadt zich op volgende stappen. Daarvoor werkt de bond samen met Europese zusterorganisaties die verenigd zijn in de Europese koepelorganisatie BEUC. Directeur Monique Goyens van die organisatie roept toezichthouders in andere landen ook op VW te onderzoeken. "Volkswagen moet hier niet mee weg kunnen komen."

Eerdere boetes

Volkswagen kreeg al eerder boetes in diverse landen, waarbij de miljardenboete in de Verenigde Staten het hardst aantikte. In de VS trof de automaker ook een schikking met gedupeerde kopers. ANP/Consumentenbond