Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Mediaspelers zijn in strijd met auteursrecht

Mediaspelers zijn in strijd met auteursrecht

De verkoop van een mediaspeler waarmee mensen op hun tv gratis films kunnen streamen, kan een inbreuk op het auteursrecht vormen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag geoordeeld.

Gratis toegang beschermde werken
"De koper van een dergelijke speler krijgt opzettelijk en welbewust, gratis en zonder toestemming toegang tot een aanbod van beschermde werken", aldus de rechters.

Software
Auteursrechtenorganisatie Stichting Brein had de website filmspeler.nl voor de rechter gesleept, omdat de apparaten die daar werden aangeboden illegaal zouden zijn. Via software op de speler, die in veel Nederlandse huiskamers staat, kunnen consumenten op hun tv bijvoorbeeld sportwedstrijden en films kijken die van internet worden ‘geplukt’.

Auteursrecht
De rechtbank Midden-Nederland had het hof in Luxemburg gevraagd of dit in strijd is met het auteursrecht. Dat oordeelt dat het illegaal is om films en andere producties die auteursrechtelijk zijn beschermd via zo'n speler te tonen. Het is nu aan de rechtbank Midden-Nederland om een oordeel te vellen in de rechtszaak.

Kassa besteedde zaterdag 15 april al aandacht aan een bedrijf dat dergelijke mediaspelers verkoopt, maar waarvan klanten nooit iets hebben ontvangen. Lees het artikel Honderden gedupeerden door niet geleverde mediaspelers van Nonstopplayer hier of bekijk het fragment hieronder:

Bron: Kassa/ANP