Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Medicijnresten in water worden schadelijk'

22-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
medicijnen 930x520
De concentratie medicijnresten in zoetwater is de laatste twintig jaar over de hele wereld fors toegenomen. Dat meldt de Radboud Universiteit op basis van eigen onderzoek. De hoeveelheid dreigt volgens de instelling echt schadelijk te worden voor het milieu.
Van de twee middelen die in de studie speciaal zijn onderzocht (carbamazepine, een middel tegen onder meer epilepsie, en het antibioticum ciprofloxacine) noemt de Radboud de milieurisico’s ,,in 2015 wel tien tot twintig keer hoger dan in 1995. Vooral de toename van menselijk gebruik van ciprofloxacine verhoogt de risico’s wereldwijd."

'Schadelijk'

,,De concentraties van dit antibioticum zijn schadelijk voor de bacteriën in het water, die op hun beurt een belangrijke rol spelen in allerlei voedselkringlopen. Daarnaast kunnen antibiotica ook een negatieve invloed hebben op de effectiviteit van bacteriënkolonies die gebruikt worden in waterzuivering’, aldus de onderzoekers. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!