Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer consumenten bewust van energierekening

10-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Gasfornuis 930 520
Bijna de helft van de consumenten neemt zijn energiejaarrekening door, blijkt uit de Energiemonitor 2017 van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Volgens de marktwaakhond zijn consumenten zich er steeds bewuster van dat ze geld kunnen besparen met een overstap.

Wisseling van aanbieder

Afgelopen jaar stapten ongeveer 1,2 miljoen huishoudens over naar een andere aanbieder van gas en elektriciteit, evenveel als in de twaalf maanden daarvoor. Consumenten die eenmaal een keer zijn overgestapt, doen dat daarna vaker. Het aantal consumenten dat nooit van energieleverancier wisselde, wordt dan ook steeds kleiner. Momenteel gaat het om 29 procent van de consumenten, vorig jaar was dat nog 31 procent.
De ACM hamert al enige tijd op begrijpelijker rekeningen van energieleveranciers. Die moeten het makkelijker maken voor consumenten om te bekijken of ze kunnen besparen.

Motivatie

De voornaamste motivatie voor mensen om te wisselen van energie-aanbieder is de prijs. De prijs is voor bijna acht op de tien de belangrijkste drijfveer. Redenen als duurzamere aanbieders of een welkomstcadeau geven in zo'n 15 procent van de gevallen de doorslag.
Wel groeit het aantal afgenomen contracten met een vorm van groene stroom sinds 2015 gestaag. Inmiddels neemt 69 procent van de consumenten groene stroom af, tegenover 58 procent in 2015. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!