Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer dan 500 thuiszorgmedewerkers op straat

23-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930x520_thuiszorg
Het Gelderse thuiszorgbedrijf Vérian heeft vrijdag ontslag aangevraagd voor meer dan vijfhonderd medewerkers. De reden is dat gemeenten te weinig willen betalen voor de thuiszorgdiensten. Daarmee is Vérian het zoveelste thuiszorgbedrijf dat in korte tijd in financiële problemen is gekomen.Het bedrijf zegt ,,te veel medewerkers met een te hoog loon'' in dienst te hebben. Vérian heeft de thuiszorgcontracten met de betreffende gemeenten opgezegd. Het geld dat Vérian van de gemeenten ontvangt is ,,niet toereikend meer''. In totaal raken 537 medewerkers hun baan kwijt, waarvan het gros in Apeldoorn.
'Tijd voor minimumtarief'
Ouderenbond ANBO is ,,onthutst'' over de ontslagen bij thuiszorgorganisatie Vérian. ,,Wéér een thuiszorgorganisatie in ernstige problemen. Gemeenten knijpen uurprijzen thuiszorg af'', reageerde bestuurster Liane den Haan. Het is volgens haar dringend tijd voor een minimumtarief, zodat bedrijven ,,fatsoenlijke tarieven'' en vaste arbeidscontracten kunnen behouden.
'Er gaat veel fout'
Vorig jaar zijn de zorgtaken verschoven van het Rijk naar de gemeenten. ,,Er gaat echter veel fout, mensen verliezen hun zorg en vele zorgverleners hun baan. Niet alleen bij Vérian, maar bij zorginstellingen door het hele land´´, aldus vakbond FNV. Volgens de bond is het onnodig dat er banen verdwijnen bij thuiszorgorganisaties, omdat er vorig jaar 300 miljoen euro extra beschikbaar is gekomen voor de huishoudelijke verzorging.
'Een heel naar bericht'
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemt het massaontslag ,,een heel naar bericht''. Net als Vérian zit ook TSN Thuiszorg in de problemen. ,,We merken dat hele grote organisaties in de problemen komen omdat gemeenten ervoor kiezen het lokaler en kleinschaliger te organiseren'', stelt Van Rijn vast.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!