Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Meer goederen over spoor vervoerd

21-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_spoor1
Het vervoer van goederen over spoor is vorig jaar met 7 procent gestegen. In totaal werd 42 miljoen ton aan goederen - vooral containers, kolen en ertsen - met de trein vervoerd. Verreweg het grootste deel van de treinen (70 procent) reed van of naar Duitsland. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag.
Drukste spoornetten
Hoewel Nederland een van de drukste spoornetten van de EU heeft, is het goederenvervoer per spoor relatief beperkt. Het spoornet wordt hier vooral voor passagiersvervoer gebruikt. Daar komt bij dat Nederland veel goederen (40 procent) vervoert per binnenvaart.
Vrachtvervoer
Het spoor speelt nauwelijks een rol in het binnenlandse vrachtvervoer. Van de vervoerde goederen in Nederland ging 2,4 procent via het spoor. Dat komt neer op 4 miljoen ton in 2015, een stijging van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder.
Grensoverschrijdende
Van het grensoverschrijdende vervoer kwam 9 miljoen ton goederen Nederland binnen en verliet 27 miljoen ton goederen het land. Nog eens 2 miljoen ton goederen werd over Nederlands grondgebied vervoerd, zonder hier geladen of gelost te worden.
Grootste speler
Duitsland is de grootste speler in het Europese goederenvervoer over het spoor. De oosterburen waren goed voor 23 procent van het spoorvervoer, tegenover 2,5 procent voor Nederland. ANP

Meer over:

goederen, spoor
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!