Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Meer maatregelen tegen gevaarlijke producten in Europa

Meer maatregelen tegen gevaarlijke producten in Europa

Bij het Europese waarschuwingssysteem voor gevaarlijke producten zijn vorig jaar 2044 meldingen binnengekomen. Dat is iets minder dan in 2015, maar er werd veel vaker iets mee gedaan. Dat blijkt donderdag uit een rapport van de Europese Commissie.

Veel maatregelen
Consumentenwaakhonden van de 31 aangesloten landen legden 3824 maatregelen op. Een land kan per melding meerdere maatregelen treffen, zoals het terugroepen van een product en het opleggen van een verkoop- of importverbod. De meeste waarschuwingen kwamen van de consumentenautoriteiten in Duitsland, Spanje en Frankrijk. Nederland deed 65 keer een melding, wat leidde tot 277 maatregelen.

Speelgoed gevaarlijkst
In ruim een kwart van het totaalaantal meldingen ging het om gevaarlijk speelgoed, gevolgd door motorvoertuigen, kleding, modeaccessoires en elektrische producten. In een kwart van de gevallen werd gewaarschuwd voor een risico op verwondingen. Bij 23 procent was sprake van een chemisch risico, bij 14 procent stikgevaar en bij 11 procent kans op een elektrische schok.

China koploper
Ruim driekwart van de meldingen ging over gevaarlijke producten van buiten de EU. China was goed voor ruim de helft, waar dat in 2015 nog 62 procent was. De Europese Commissie probeert China maatregelen bij de fabrikant te laten nemen. ANP