Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Meerderheid ouderen staat open voor samenwonen met studenten

Meerderheid ouderen staat open voor samenwonen met studenten

Als ouderen op zoek gaan naar een woning, zou 51,9% overwegen om samen te gaan wonen met studenten. Behoud van zelfstandigheid is daarbij een belangrijke voorwaarde. Dit blijkt uit een enquête die ZEMBLA samen met ouderenbond ANBO deed.

ANBO-directeur Liane den Haan ziet dat er een duidelijke behoefte is om meer gezamenlijk te wonen: “In de experimenten die er gehouden zijn tussen oudere bewoners en studenten blijkt dat men het als verfrissend ervaart en veel van elkaar leert. Wij willen dat gemeenten een dwingende opdracht krijgen: procedures moeten versimpeld worden zodat er sneller en méér gebouwd kan worden. Wij zeggen: volg de behoefte en ga aan de slag”.

Onderzoek

In het onderzoek is ouderen de vraag gesteld of ze zouden overwegen om samen te gaan wonen met studenten. 2767 ouderen hebben geantwoord, waarbij de meeste respondenten behoud van volledige zelfstandigheid als voorwaarde stellen. Het onderzoek is opgezet als peiling en is niet representatief.

Zembla

De afgelopen maanden volgde ZEMBLA de vroegtijdige beëindiging van een samenwoonproject in verzorgingshuis Tuindorp Oost in Utrecht. Daar woonden sinds 2016 jong en oud bij elkaar. Het experiment was een succes, maar moest eerder worden stopgezet door de verkoop van het gebouw door zorginstelling Careyn.

Meer informatie vind je op de website van Zembla: Oude bomen moet je niet verplanten