Vanaf 7 september iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Meeste geteste traphekjes zijn onveilig

Meeste geteste traphekjes zijn onveilig

De Consumentenbond deed onlangs de jaarlijkse traphekjestest. 8 hekjes blijken zo gevaarlijk dat ze een 1 krijgen en het predicaat 'Afrader'. 

De bond testte 15 traphekjes. Veel van de hekjes blijken levensgevaarlijk als ze alleen met de meegeleverde pakstrips zijn vastgezet aan een deur, muur of trapleuning. In de handleiding adviseren fabrikanten vaak om de hekjes met plakstrips óf schroeven vast te zetten. Tijdens de test bleek dat de plakstrips vaak verschoven. Daarom roept de Consumentenbond fabrikanten op hun handleidingen direct aan te passen en gebruikers duidelijk te instrueren dat ze hekjes altijd met schroeven vastzetten.

Welke traphekjes worden afgeraden?

Bovenop dat alles braken twee andere hekjes ook nog eens na een botsing met een gewicht van 10 kilo. Daarbij werkte de automatische sluiting van 2 hekjes niet goed. Op basis van de test (waarin de Europese veiligheidsnorm 1930:2011 werd aangehouden), raadt de Consumenten een groot aantal traphekjes af. Dit is een teleurstellend resultaat volgens de Consumentenbond. Omdat uit eerdere tests ook vaker op onveilige traphekjes werd gestuit, heeft de Consumentenbond een lijst met alle onveilige traphekjes (aangezien enkele niet meer nieuw te koop zijn, maar nog wel tweedehands worden aangeboden of nog in gebruik zijn). De lijst vind je hier.

Bron: de Consumentenbond