Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Microsoft verzamelt te veel privégegevens'

13-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
windows 10 930 520
Microsoft verzamelt in strijd met de wet, via besturingssysteem Windows 10, privégegevens van mensen zoals welke websites ze bezoeken en welke apps ze gebruiken. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) informeert Microsoft gebruikers niet duidelijk welke gegevens het voor welke doelen gebruikt.

Gegevens automatisch verzameld

Ook kunnen mensen geen rechtsgeldige toestemming geven voor de verwerking van hun gegevens. Het bedrijf vertelt niet dat het bij de standaardinstellingen voortdurend gegevens verzamelt. Mensen die willen dat Microsoft bepaalde informatie niet te zien krijgt, kúnnen dat wel uitzetten, maar Microsoft zet dat automatisch 'aan' in plaats van andersom.

Microsoft belooft beterschap

Volgens de instantie heeft Microsoft laten weten te zullen stoppen deze manier van werken. Als dit niet gebeurt, kan de autoriteit besluiten Microsoft te straffen. De organisatie onderzocht Windows 10 Home en Pro. In Nederland zijn er meer dan vier miljoen actieve apparaten met deze systemen.
Microsoft zegt (zie statement ) het niet met alle kritiekpunten van de Autoriteit Persoonsgegevens eens te zijn en betwist de juistheid van sommige punten. Zo kunnen gebruikers, zo stelt het bedrijf, wél op diverse manieren meer informatie krijgen over de gegevens die worden verzameld en hoe deze gebruikt worden. ANP

JE INSTELLINGEN AANPASSEN IN WINDOWS 10?

Bezochte webpagina’s en bepaalde internetgegevens worden automatisch doorgestuurd naar Microsoft. Om dit uit te schakelen:
- Ga in het menu naar ‘Instellingen’
- Ga naar ‘Privacy'
- Ga naar ‘Algemeen’
- Je ziet vier knopjes die alle vier aan staan. Bepaal zelf welke je uitschakelt. Aanbevolen instelling:
w10 privacy
Algemene tip: Ga naar ‘Instellingen’ -> 'Privacy’ en bekijk in het menu links de overige onderwerpen. Ga ze bij langs en bepaal naar eigen inzicht welke instellingen je uitschakelt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!