Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

'Miljoenen huisartsrecepten zijn slordig, soms met dood tot gevolg'

'Miljoenen huisartsrecepten zijn slordig, soms met dood tot gevolg'

Apothekers zeggen elk jaar zo'n tien miljoen recepten te moeten aanpassen die hoofdzakelijk door huisartsen zijn uitgeschreven. Het gaat daarbij niet alleen om het verbeteren van administratieve slordigheden, maar ook om het voorkomen van kleine en grote medische problemen. Dat meldt De Telegraaf maandag.

Ziekenhuisrecepten
Apothekersorganisatie KNMP bevestigt in de krant dat het soms zelfs gaat om “ziekenhuisopnamen en het overlijden van patiënten”. Per dag gaat het om een kleine 40.000 receptaanpassingen, zei KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent. Uit gegevens van de Stichting Farmaceutische Kengetalen blijkt dat van de jaarlijks uitgeschreven 240 miljoen 'receptregels' er in 4,3 procent van de gevallen sprake is van een 'interventie': het corrigeren of aanpassen van medicatie.

Verkeerde medicatie
Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n 1200 patiënten ten gevolge van medicatiefouten die worden gemaakt door huisartsen, specialisten en verpleegkundigen. Alleen al in de recepten van ouderen worden veel fouten gemaakt, blijkt uit recent onderzoek door de Universiteit van Maastricht. Vijf procent van de ouderen belandt uiteindelijk in het ziekenhuis door verkeerde medicatie.

Bron: De Telegraaf/ANP