Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Miljoenen huizen staan op te lawaaiige plek'

10-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geluid-930x520
Ruim een derde van de huizen in Nederland staat op een te lawaaiige plek, volgens nieuwe normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat stelt de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek.
Volgens RTL Nieuws komt de WHO woensdag met nieuwe, strengere richtlijnen voor lawaai. Zo mag wegverkeer straks niet meer dan 53 decibel produceren, treingeluid is vanaf 54 decibel schadelijk voor de gezondheid. Voor vliegtuigen en windmolens ligt de grens nog lager, op 45 decibel, aldus RTL.

Lichamelijke en psychische klachten

Volgens onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie kan herrie lichamelijke en psychische problemen veroorzaken en zelfs tot sterfgevallen leiden. Stress, slaapgebrek, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten zijn mogelijke gevolgen van blootstelling aan lawaai.

'3 miljoen woningen'

RTL Nieuws analyseerde geluidsgegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daaruit blijkt volgens de onderzoekers dat 37 procent van de huizen meer dan 55 decibel geluid ervaart. ,,Dat zijn bijna 3 miljoen huizen." ANP/RTL

Meer over:

lawaai, who, wonen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!