Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Miljoenenstrop CBR verzwegen voor Tweede Kamer

17-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
930 x 520 cbr
Het CBR heeft de werkelijke kosten van een falend ICT-project niet doorgegeven aan het Ministerie van Infrastructuur. Daardoor is de Tweede Kamer onvolledig geïnformeerd. Het project werd vijfmaal duurder dan gepland. Achterstanden bij het computerproject zijn de belangrijkste oorzaak voor de problemen bij het CBR, waardoor duizenden mensen zonder rijbewijs kwamen te zitten. Dat blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.   
In december 2018 besteedde Kassa ook aandacht aan de lange wachttijden bij het CBR.
‘Veel hogere stijging dan verwacht’
Het ICT-project ‘Rijgeschiktheid aan het stuur’ was in 2014 begroot op 7 miljoen euro en zou in 2016 opgeleverd worden. Inmiddels zijn de kostenramingen opgelopen tot ruim 34 miljoen euro en is het nog altijd niet klaar, blijkt uit interne documenten van het CBR waar Zembla de hand op legde.
De kostenstijging leek beperkt tot 11 miljoen euro. De werkelijke stijging bedroeg echter 27 miljoen euro. Volgens het Ministerie gebeurde dit omdat het CBR die cijfers niet aan hen verstrekte. 
Verouderde systemen
Omdat de invoering van het nieuwe systeem enorm is vertraagd, werkt het CBR noodgedwongen door met sterk verouderde systemen, waaronder Windows XP, waarvoor al vijf jaar geen veiligheidsupdates meer zijn gedaan. Het CBR bevestigt dat medische dossiers op verouderde systemen zijn opgeslagen, maar stelt dat het risico dat gegevens uitlekken minimaal is, omdat de oude systemen van internet zijn afgekoppeld.
Bekijk de uitzending van ZEMBLA over de chaos bij het CBR op donderdag 18 april, 21.15 uur op NPO2. 
'Leestip':  
Bekijk het fragment van Kassa hieronder

Meer over:

zembla, cbr
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!