Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Millieuorganisatie wil statiegeld op blikjes met plastic

Millieuorganisatie wil statiegeld op blikjes met plastic

Drankblikjes met een plastic laagje moeten onder de statiegeldregeling vallen, zegt milieuorganisatie Recycling Netwerk. Er worden volgens Recycling Netwerk 1,58 miljard blikjes per jaar verkocht. Die 1,58 miljard blikjes hebben allemaal een laagje plastic, wat vervolgens als zwerfafval in de natuur terechtkomt.

In april vroegen vijf milieuorganisaties (Plastic Soup Foundation, Greenpeace, Natuur & Milieu, Recycling Netwerk Benelux en de Plastic Soup Surfer) aan de regering om de blikjes op te nemen in de statiegeldregeling. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) voelde daar toen niets voor. De discussie over statiegeld blijft beperkt tot plastic flesjes, zegt Recycling Netwerk.

Verwaarloosbaar

Van Veldhoven wil eerst plastic flesjes aanpakken. Volgens haar is de hoeveelheid plastic van blikjes die in het milieu terechtkomt verwaarloosbaar vergeleken met de plastic flesjes. Een voorstel voor statiegeld op blikjes heeft de Kamer eerder verworpen. Ze willen wel een actieplan om blikjes in het zwerfafval te beperken. Volgens Van Veldhoven pakt het bedrijfsleven en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dit op als onderdeel van een bredere aanpak tegen zwerfafval.

Deze week bespreekt de Kamer het wetsvoorstel van de staatssecretaris om statiegeld op grote en kleine plastic flesjes te zetten. Dat gaat dan alleen door als het plan van het bedrijfsleven onvoldoende oplevert. ANP

Moet er statiegeld op blikjes met plastic?