Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minder meldingen bijwerkingen implantaten

10-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
operatie dokters artsen 930x520
Vorig jaar hebben minder mensen geklaagd over de gevolgen van de implantaten die ze hebben gekregen, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
In totaal ging het om 162 mensen die een melding hadden gedaan bij een speciaal meldpunt, vergeleken met 264 in het voorgaande jaar. Een duidelijke verklaring voor de afname heeft het RIVM niet, behalve dat er veel publiciteit was voor de lancering van het meldpunt in juli 2017.

Gezondheidsklachten

De meeste meldingen (64 procent) gingen vorig jaar, net als in 2017, over gezondheidsklachten door een borstimplantaat.
Vermoeidheid en gewrichtspijn worden het vaakst genoemd. Ook vinden mensen dat ze minder zelfstandig zijn geworden. In totaal kwamen er bij het meldpunt van het RIVM ruim achthonderd bijwerkingen van implantaten binnen.

'Niet alleen borstprotheses'

Het gaat bij de implantaten niet alleen om borstprotheses, maar bijvoorbeeld ook om bekkenbodemmatjes, heupprotheses, pacemakers en koperspiraaltjes.

Media-aandacht

Het relatief hoge aantal meldingen over borstimplantaten komt volgens het RIVM voor een deel door de media-aandacht en onderzoeken die er zijn geweest rond gezondheidsklachten en borstimplantaten.
De jongste patiënt over wie een bijwerking binnenkwam, was 22 jaar. De oudste was 84, aldus het RIVM. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!