Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Minder stroomstoringen bij slim gebruik'

28-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930x520_energie
Het aantal stroomstoringen in Nederland neemt af als huishoudens en bedrijven apparaten zouden koppelen aan slimme energiesystemen. Dat concluderen netwerkbeheerder Alliander en energiebedrijf Essent na een proef van een jaar in Heerhugowaard.
Meer energiebronnen
Slim energiegebruik is volgens de kenners nodig omdat Nederland steeds meer gebruik maakt van wisselende energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Daardoor is de vraag naar en het aanbod van elektriciteit minder goed te voorspellen. Bovendien gebruiken we steeds meer elektriciteit. Hierdoor kan er een tekort of overschot aan stroom ontstaan en kan het elektriciteitsnet overvol raken.
Pieken namen af
Tijdens de proef waren tweehonderd huishoudens een jaar lang aangesloten op een energiesysteem dat met een slim apparaat in huis, zoals een elektrische boiler, communiceerde. Door apparaten te koppelen namen pieken in energievraag en -aanbod af en daarmee verkleinde de kans op storing. Ook vijftien, gesimuleerde, stroomstoringen werden voorkomen. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!