Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Minister gaat jongste affaire UWV uitzoeken

21-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
UWV 930x520
Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees gaat ,,dieper duiken'' in de jongste onthulling over mogelijke misstanden bij uitkeringsinstantie UWV. Hij wil uitzoeken wat er precies aan de hand is en of het nieuws klopt: ,,Eerst de feiten op een rijtje.''
RTL Nieuws meldt dat de in opspraak geraakte mega-instantie met haar 1,3 miljoen klanten op een illegale manier zeker 1900 arbeidsongeschikten een levenslange uitkering heeft toegekend. De dossiers van deze personen werden niet door een verzekeringsarts beoordeeld maar door verpleegkundigen, aldus deskundigen en een klokkenluider.

Achterstanden

Het UWV, dat kampt met grote achterstanden bij het keuren van mensen door een tekort aan verzekeringsartsen, kon door de inzet van verpleegkundigen in een paar maanden tijd 2555 dossiers van arbeidsongeschikten wegwerken.

Verontrust

Partijen in de Tweede Kamer reageren verontrust. Dennis Wiersma van regeringspartij VVD noemt het heel zorgelijk. Eerder woensdag pleitte hij, samen met de PvdA, nog voor meer keuringsartsen.
Als het klopt, is het ,,niet de juiste manier om achterstanden in te lopen'', benadrukt Pieter Heerma van het CDA. Het zou in strijd zijn met de wet, aldus Steven van Weyenberg van coalitiepartner D66.
,,Dat kan niet waar zijn'', vindt Paul Smeulders van oppositiepartij GroenLinks. Hij vindt dat de Kamer beter moet worden geïnformeerd over de gang van zaken bij het UWV. ,,Pas na journalistiek graafwerk komen er dingen naar boven.''

'Alles volgens de regels'

Volgens het UWV is alles volgens de regels gegaan. De verpleegkundigen verrichten taken die door de verzekeringsarts aan hen zijn gedelegeerd, laat de instantie weten. ,,De eindverantwoordelijkheid ligt altijd bij de verzekeringsarts. Naar aanleiding van de melding van RTL Nieuws gaan we onderzoeken in hoeverre de invulling van de werkwijze op kantoor Groningen conform het juridisch model is wat met elkaar afgesproken hebben." ANP

Meer over:

uwv, uitkering
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!