Iedere zaterdag om 19.05 uur op NPO 1

Minister Opstelten 'grofste privacyschender'

Minister Opstelten 'grofste privacyschender'
Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie is volgens het Nederlands publiek de 'grofste privacyschender' van het afgelopen jaar. Hij kreeg daarom donderdagavond de Publieksprijs bij de Big Brother Awards. Die worden elk jaar uitgereikt door de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Omstreden hackvoorstel

Opstelten viel in de prijzen vanwege zijn ,,desinteresse voor privacy", aldus de organisatie. Ze wijst op Opsteltens omstreden hackvoorstel, waarbij politie en justitie de mogelijkheid krijgen om in te breken op computers van verdachten. Ook zijn voorstel om kentekengegevens 4 weken op te slaan om zo de pakkans van criminelen te vergroten, vindt geen genade in de ogen van Bits of Freedom.


Genomineerden

Naast Opstelten waren de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (samen met de Amerikaanse dienst NSA) en betalingsverwerker Equens genomineerd voor de Publieksprijs, maar de minister won ,,met een ruime meerderheid van de stemmen".


Expertprijs voor de Belastingdienst
Ook de Belastingdienst kreeg een Big Brother Award, maar dan de Expertprijs. Die werd toegekend door een groep deskundigen op het gebied van privacy en veiligheid. De Belastingdienst krijg de award voor het ongeoorloofd gebruiken van kenteken- en parkeergegevens die door andere instanties zijn verzameld en eigenlijk vernietigd hadden moeten zijn.

ANP